середа, 7 листопада 2018 р.

День української писемності та мови

    В  бібліотеці  розгорнуто тематичну книжкову виставку, присвячену
 Дню української писемності та мови.
    Це свято було встановлено Указом президента України від 6-го листопада 1997-го року і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора — послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з Преподобного Нестора-Літописця і починається писемна українська мова.
    Мова — духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Українська мова — багата, ніжна й ласкава, мудра, доброзичлива, глибокодумна, чиста, правдива. Багатство української мови виявляється в тому, що нею можна висловити найскладніші думки, найтонші почуття і переживання, передати враження про побачене, почуте, прочитане.
Книжкова виставка складається з 3 розділів.
  •         Мова — духовний скарб нації.
  •  Культура української мови
  •   «Не бійтесь заглядати у словник…»
Бажаючих ознайомитися з виданнями, представленими на виставці, чекаєм в бібліотеці.




УКРАЇНСЬКА МОВА в 1934 році на конкурсі краси мов у Парижі була визнана, як найкраща, наймилозвучніша й найбагатша мова світу, і зайняла друге місце після італійської. В 2012 році занеса у Книгу рекордів Гіннеса, і віднині на ПЕРШОМУ місці, встановивши рекорд за тривалістю музичного телемарафону національної пісні. Лише українські композиції лунали без перерви на рекламу в прямому ефірі 110 годин. Попередній такий рекорд був встановлений Італією в 2010 році у місті Пезаро – 103 години 9 хвилин 26 секунд. УКРАЇНЦІ – співуча нація, яка створила найбільшу кількість народних пісень у світі. Разом нараховано близько 200 тисяч українських народних пісень. Ні одна нація за всю історію не має такої кількості пісень, як створив український народ самостійно. В ЮНЕСКО зібрана дивовижна фонотека народних пісень країн усього світу. У фонді України знаходиться 15,5 тисяч пісень. На другому місці перебуває Італія з кількістю 6 тисяч народних пісень.

Немає коментарів:

Дописати коментар